Proporţia divină – o structură perfectă de neînţeles

Proporţia divină

Te-ai gândit vreodată de ce natura este perfectă? Sau de ce acele opere de artă îţi sunt atât de plăcute la privire?

De ce oare atunci când te plimbi printr-un parc îţi atrag atenţia coroanele copacilor? De ce nu simţi o oarecare repulsie faţă de plantele pe care le vezi mereu în jurul tău?

Se spune că natura este perfectă, iar divinitatea este cea care are grijă ca toate lucrurile care te înconjoară să fie la locul potrivit, sub forma potrivită.

Dar cum natura este aici de când lumea, iar perfecţiunea se spune că este la fel de veche, oamenii au simţit nevoia să o definească într-un fel. Au simţit nevoia să îşi explice existenţa unor lucruri desăvârşite.

Euclid a fost primul care a încercat să aducă lămurire în legătură cu existenţa lucrurilor sub forma lor firească. El a făcut acest lucru din punct de vedere matematic şi a denumit relaţia obţinută “Secţiunea de aur”, sau altfel spus “Proporţia de aur”.

De-a lungul vremurilor, oamenii au continuat să caute explicaţii asupra celor descoperite de Euclid şi au ajuns să numească acest lucru “Proporţia Divină”.

În acea perioadă oamenii credeau că regula pe care toate lucrurile o respectă ar fi, de fapt, un cod secret, o intervenţie divină. Zis şi “Numărul de Aur”, acest cod a fost descoperit în tot ceea ce te înconjoară căci este respectat atât de natură, cât şi de obiectele realizate de om.

Cele mai cunoscute opere de artă, cele mai mari monumente arhitecturale, precum şi câteva compoziţii muzicale au la bază raţia descoperită de Euclid.

O poţi considera perfecţiune, sau pur şi simplu armonia lumii înconjurătoare, şi atunci vei înţelege care este regula ce stă la baza tuturor creaţiilor. Şi, deşi a reuşit să primească o valoare numerică iraţională, această raţie rămâne încă o structură de neînţeles.

Hi, my name is Corina and I am pursuing my dream. Not long ago I started learning how to use a sewing machine and sooner or later I will create awesome clothes for me and for people around the world.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

© Corina Niţescu | 2011-2016