România – Ţara în care locuitorii îşi cer democraţia în stradă

România - Ţara în care locuitorii îşi cer democraţia în stradă

În luna ianuarie a cestui an, pornind de la un eveniment politic, românii au realizat că îşi pot spune în gura mare nemulţumirile. Şi unde în altă parte, dacă nu în stradă. Deşi erau dominaţi de o frică avută în sânge încă de pe vremea comunismului, aceştia au înţeles că îşi pot exprima punctul de vedere fără a fi pedepsiţi pentru felul în care gândesc.

Astfel oamenii au observat că au dreptul la libera exprimare şi au ieşit cu mic cu mare în stradă pentru a-şi pace publice nemulţumirile. Apelând aşadar la unul dintre drepturile democratice, aceştia le-au adus la cunosţinţă conducătorilor că sunt nemulţumiţi de condiţiile în care trăiesc.

Timp de mai bine de trei săptămâni, românii au dat dovadă de perseverenţă şi au încercat să schimbe situaţia în care se află această ţară. Ei au cerut, în Piaţa Universităţii, atât demiterea preşedintelui, cât şi a premierului, dar au profitat de ocazia manifestaţiilor pentru a acuza conducerea de o politică nedemocrată.

Poate sunt de vină puţinele ore de istorie sau ştiinţe politice, dar oamenii aceştia care susţineau sus şi tare că nu trăiesc într-o ţară democrată, îşi exercitau fix dreptul la libera exprimare, un drept garantat de un stat democrat.

Chiar dacă oficialii au vrut să vină în sprijinul românilor şi să transforme Piaţa Universităţii într-o agora unde cetăţenii să îşi poată exprima liber opiniile, această idee a fost pusă în umbră.

Cu toate acestea, românii au protestat timp de douăzeci şi şase de zile în toată ţăra, şi-au cerut drepturile în stradă şi au fost conştienţi că sunt singurii care pot aduce schimbarea pe care şi-o doresc.

Efectele sunt vizibile, lucrurile încep să se mişte încet-încet în favoarea locuitorilor României, dar ei au senzaţia falsă că ajută la transformarea tării într-una democrată. Spun falsă pentru că ei au alte doleanţe care sunt luate în considerare, sau nu, de către mai marii în stat. Este păcat ca atunci când oamenii se strâng pentru a face un bine întregului popor, să nu ştie exact pentru ce luptă şi ce urmează să câştige.

Chiar dacă drepturile la libera exprimare le sunt acceptate, locuitorii acestei ţări încă îşi caută democraţia în stradă.

Hi, my name is Corina and I am pursuing my dream. Not long ago I started learning how to use a sewing machine and sooner or later I will create awesome clothes for me and for people around the world.

1 comments On România – Ţara în care locuitorii îşi cer democraţia în stradă

 • Draga Corina,
  foarte adevarat acest essau…
  Și în 1990 au fost 26 de zile în care „locuitorii acestei ţări” erau in Piața Universitații pentru caută drepurile de a partecipa la democrația dar Putere nu era pregatit pentru acest concet, era prea devreme pentru ei.
  Ma doresc ca „locuitorii acestei ţări” va începe să să reflecteze despre istoria lor recentă.
  Cu stimă
  Angelo din Italia

Leave a reply:

Your email address will not be published.

© Corina Niţescu | 2011-2016