Alma mater – spiritualitate în formă pură

Alma mater - spiritualitate în formă pură

Alma mater. Deşi o expresie latină ce ne duce cu gândul la ideea de universitate, şcoală absolvită de tinerii acestor vremuri, nu pot să nu mă gândesc la provenienţa construcţiei adesea întâlnite.

Înainte ca Univesitatea din Bologna să îşi aleagă drept deviză această alăturare de cuvinte de origine latină, “Alma mater” avea cu totul altă conotaţie. În Roma antică sensul lor era acela de zeitate.

Tradusă cuvânt cu cuvânt, expresia “Alma mater” reprezintă “mamă hrănitoare”, iar în funcţie de contextul şi de perioada în care aceasta a fost folosită, alăturarea de cuvinte a luat diferite sensuri.

Bazându-se pe sensul conotativ, latinii se foloseau de alăturarea celor două cuvinte pentru a face referire la “patria mamă”, la pământul hrănitor care îi ajută să îşi ducă viaţa de zi cu zi.

Continuând pe aceeaşi idee, dar şi pe sensul iniţial pe care l-a avut expresia “Alma mater”, două zeităţi au ajuns să fie recunoscute în urma alăturării celor două cuvinte. Fie că a fost vorba de zeiţa Ceres, cea care avea grijă de agricultură şi de fertilitatea solurilor, fie că era vorba de zeiţa Cibela, cea care se îngrijea de vegetaţie, “Alma mater” era per total acea fiinţă supranaturală care veghea aspra populaţie şi avea grijă ca pământul să dea roadele necesare oamenilor.

Mai târziu, în perioada Evului Mediu, Fecioara Maria a luat locul delor două zeităţi, construcţia având un sens ce se îndrepta din ce în ce mai mult spre spiritualitate.

De aici a mai fost un singur pas pentru ca oamenii să treacă de la ideea de spiritualiatea la aceea de hrană spirituală. Şi aşa, păstrând totuşi originile expresiei, oamenii au început să creadă în ceea e se numeşte hrana sufletului şi a minţii şi a ajuns să asocieze “Alma mater” cu locul în care copiii şi tinerii se cultivă pentru a porni cu un bagaj substaţial de cunoştinţe în viaţa de adult.

 

 

Hi, my name is Corina and I am pursuing my dream. Not long ago I started learning how to use a sewing machine and sooner or later I will create awesome clothes for me and for people around the world.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

© Corina Niţescu | 2011-2016